Sadzonki Aronii
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa L.) pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Roślina ta znana jest w literaturze pod wieloma nazwami głównie jako jarzębina czarnoowocowa, grusza czarnoowocowa, aronia czarna, warto również dodać że Niemcy posługują się nazwą „Schwarze Apfelbeere” ponieważ owoce kształtem przypominają czarne jabłuszko.
Aronia jest krzewem, który może osiągnąć wysokość ok 2 m. W bardzo młodym jeszcze wieku krzew jest ścisły, dopiero z biegiem czasu staje się on rozłożysty.
Zalecane jest używać wyłącznie sadzonek rozmnażanych wegetatywnie z wyselekcjonowanych mateczników gdyż gwarantują one ułatwiony zbiór mechaniczny owoców. System korzeniowy roślin jest bardzo dobrze rozwinięty i idealnie przystosowuje się do warunków glebowych. Na wilgotnych glebach gdzie nie brakuje wody, korzenie są bardzo płytko umiejscowione i nie wychodzą daleko poza obrys krzewu.
Kilkuletnie, dorosłe już krzewy aronii posiadają horyzontalne korzenie szkieletowe gdzie średnica u samej podstawy krzaka wynosi od 1,5 do3 cm i to właśnie od nich odchodzą korzenie pierwszego jak i drugiego rzędu u których średnica wynosi 0,5 cm. Większa część korzeni znajduje się na głębokości od 0 do 25 cm, które na słabszych glebach sięgają głębiej, czasami nawet do 35- 40 cm. Korzenie pionowe stanowią około 10% i potrafią sięgać na głębokość nawet 1m, aczkolwiek na glebach słabych sięgają do niespełna 2m a pojedyncze zaś jeszcze głębiej. Taki właśnie silny system korzeniowy, umożliwia zakładanie plantacji aronii czaroowocowej nawet na bardzo słabych glebach, które są mniej zasobne w wodę, gdzie uprawa innych roślin sadowniczych byłaby zupełnie niemożliwa.
W Polsce rocznie zbiera się ponad 50 tysięcy ton owoców a zapotrzebowania na nie wciąż rośnie. Z aronii można wyprodukować herbaty owocowe, soki naturalne z dodatkiem jabłka lub gruszki dzięki którym zniweluje się cierpki posmak, dżemy, mrożonki na kompot oraz alkohol. Z naszym krajem chętnie współpracują takie państwa Skandynawia, Niemcy oraz Austria to one gotowe są przerabiać nasze owoce. Stany Zjednoczone, Korea Południowa oraz Japonia zainteresowane są odbiorem koncentratu z aronii. Kraje Unii Europejskiej otwierają dla rolnictwa nowe możliwości sprzedaży owoców aronii.
Aronia jest krzewem, który może osiągnąć wysokość ok 2 m. W bardzo młodym jeszcze wieku krzew jest ścisły, dopiero z biegiem czasu staje się on rozłożysty.
Zalecane jest używać wyłącznie sadzonek rozmnażanych wegetatywnie z wyselekcjonowanych mateczników gdyż gwarantują one ułatwiony zbiór mechaniczny owoców. System korzeniowy roślin jest bardzo dobrze rozwinięty i idealnie przystosowuje się do warunków glebowych. Na wilgotnych glebach gdzie nie brakuje wody, korzenie są bardzo płytko umiejscowione i nie wychodzą daleko poza obrys krzewu.
Kilkuletnie, dorosłe już krzewy aronii posiadają horyzontalne korzenie szkieletowe gdzie średnica u samej podstawy krzaka wynosi od 1,5 do3 cm i to właśnie od nich odchodzą korzenie pierwszego jak i drugiego rzędu u których średnica wynosi 0,5 cm. Większa część korzeni znajduje się na głębokości od 0 do 25 cm, które na słabszych glebach sięgają głębiej, czasami nawet do 35- 40 cm. Korzenie pionowe stanowią około 10% i potrafią sięgać na głębokość nawet 1m, aczkolwiek na glebach słabych sięgają do niespełna 2m a pojedyncze zaś jeszcze głębiej. Taki właśnie silny system korzeniowy, umożliwia zakładanie plantacji aronii czaroowocowej nawet na bardzo słabych glebach, które są mniej zasobne w wodę, gdzie uprawa innych roślin sadowniczych byłaby zupełnie niemożliwa.
W Polsce rocznie zbiera się ponad 50 tysięcy ton owoców a zapotrzebowania na nie wciąż rośnie. Z aronii można wyprodukować herbaty owocowe, soki naturalne z dodatkiem jabłka lub gruszki dzięki którym zniweluje się cierpki posmak, dżemy, mrożonki na kompot oraz alkohol. Z naszym krajem chętnie współpracują takie państwa Skandynawia, Niemcy oraz Austria to one gotowe są przerabiać nasze owoce. Stany Zjednoczone, Korea Południowa oraz Japonia zainteresowane są odbiorem koncentratu z aronii. Kraje Unii Europejskiej otwierają dla rolnictwa nowe możliwości sprzedaży owoców aronii.